از نگرگاه اقتصاددانان سرمایه داری، بهره، اصلی ترین عاملی است که اقتصاد را پویا وا می دارد. اما در اقتصاد اسلامی به شدت از آن نهی شده است و قرآن با تأکید فراوان، مؤمنان را از نزدیک شدن به آن برحذر می دارد؛ برای دورکردن این بلای خانمان سوز از سیستم اقتصادی کشورهای مسلمان باید مردم و مسئولان اقتصادی آنها را با آموزه های دینی آشنا کرد.
بدین منظور، کتاب حاضر سامان یافته و در آن ربا در قرآن و سنت و فقه اسلامی، در 4 بخش و 8 فصل تنظیم شده است؛ نویسنده این اثر، پس از بیان پیشگفتار، به پیشینه تاریخی ربا می پردازد که در دو فصل، ربا در جوامع و مذاهب و ربا در عربستان جاهلی مورد بررسی قرار داده است.
بخش دوم این اثر، ربا را در قرآن و سنت در دو فصل بررسی کرده که در این فصل کیفیت تشریع حرمت ربا در قرآن، عقوبت رباخوار، حرمت شهادت و کتاب ربا، علت تحریم ربا و... مطرح شده است.
سومین بخش از این اثر، به انواع ربا در فقه اسلامی اشاره دارد که ربای معاملی(شرایط تحقق، اقسام، علت تحریم و...) و ربای قرضی(تفاوت قرض با سایر عقود، تعیین مدت در قرض، اهمیت و کیفیت ادای قرض، حرمت ربا در قرض های مصرفی و سرمایه گذاری) تشریح شده است.
بخش چهارم این اثر با عنوان «فرار از ربا» تألیف شده که این بخش در دو فصل حیله های ربا و استثنائات ربا ذکر گردیده است؛ در فصل اول از این بخش، اقسام حیله های شرعی، حکم حیله های ربا، دلایل حرمت و انواع حیله های ربا، انواع حیله های ربا در فقه اهل سنت بررسی شده است.
فصل دوم این اثر به استثنائات ربا(ربا بین پدر و فرزند، ربا بین زن و شوهر، ربا بین سید و عبد، ربا بین مسلمان و کافر) اختصاص دارد؛ این فصل به قیاس موارد استثنا اعم از «ربا بین دولت و مردم»، «ربا در شرکت ها و مؤسسات اقتصادی شخصی» و «ربا در شرکت های سهامی» اشاره دارد.
این اثر، کتاب سال کشوری و کتاب سال حوزه در سال 1381 برگزیده و مورد تقدیر قرار گرفته است.