کتاب پیش رو شرایط شکل گیری اندیشه سیاسی علامه شعرانی را بررسی کرده است که شامل مؤلفه ها و زمینه های پیدایش آن می شود.
چارچوب فکری علامه شعرانی مبتنی بر اندیشه دینی شکل گرفته و بر پایه زعامت سیاسی پیغمبر(ص) پس از ورود به مدینه و پس از ارتحال آن حضرت سامان یافته و با تبعیت از ائمه معصومین(ع) در جایگاه الگوی علمی ادامه خط رسالت نبوی استوار شده است؛ بر این اساس، ایشان زعامت عالمِ عاقل، همراه با رعایت حقوق بشر و دموکراسی را برای این دوره پیشنهاد می کند.
این تحقیق با هدف آشنایی با میراث شیعه و معرفی توانایی فکری آنها در پاسخگویی به معضلات علمی، عملی و عینی در عرصه جامعه سیاسی ایران نگارش یافته است.
این اثر در سه فصل منتشر شده است؛ فصل اول اثر مذکور به بررسی علل و عوامل شکل گیری شخصیت علمی و تأثیر آن می پردازد که در آن پس از بیان مفاهیم این پژوهش، به ابعاد شکل گیری شخصیت علمی علامه شعرانی، طبقه بندی آثار و تأثیر آن در ابعاد شخصیت علمی وی و ویژگی های پژوهشی علامه شعرانی می پردازد.
نویسنده کتاب «اندیشه سیاسی علامه شعرانی»، در فصل دوم به بررسی شاخصه های روشی و سنجش شالوده های نظری اندیشه سیاسی پرداخته که در این فصل، شاخصه های روشی، مبانی معرفت شناختی، مبانی هستی شناختی و مبانی انسان شناختی بیان شده است.
سومین و آخرین فصل از این کتاب، به «اندیشه سیاسی علامه شعرانی و شاخصه های اصول، ارزش و کارکرد» اشاره دارد که در این فصل، انواع حکومت، اصول حکومت، ارزش های حکومت، کارکردهای فرهنگی، کارکردهای اقتصادی، کارکرد قضایی، منابع درآمدی حکومتی و سیاست خارجی مورد بررسی قرار گرفته است.