اعتیاد، یكى از مشكلات جدّى جوامع امروزى و داراى ابعاد مختلفى است كه از جمله این ابعاد، بُعد معنوى آن است. بررسىهاى انجام شده در داخل و خارج از كشور، از اهمیت دینى و معنویت به عنوان عاملى قوى و محافظتكننده در پیشگیرى از مصرف مواد روانگردان و در غلتیدن به مهلكه اعتیاد حكایت دارند و چنانچه فرد یا افرادى از نظر وجود و حضور بُعد دینى- معنوى قوى باشند، احتمال مصرف مواد در آنها بسیار كمتر از دیگران است. به این ترتیب، استفاده از آموزههاى دینى و برنامهریزىهاى مبتنى بر فرهنگ، از جایگاه والاى در برنامههاى پیشگیرانه و درمانى برخوردار است.
استفاده از آموزههاى آسمانى دین مبین اسلام و راهنمایىهاى معصومان (علیهم السلام) به خاطر اتّصال آنها به سرچشمه وحى و توحید الهى، همچون چراغى است فراراه برنامهریزان و سیاستگزاران و نور هدایتى است براى خروج از تاریكى و گمراهى به سمت رستگارى.
بر همین اساس و مبتنى بر این آموزه وحیانى- كه پیشگیرى، مقدّم بر درمان است- و در راستاى استفاده از توان عظیم و والاى موجود در جامعه دینى كشور در پیشگیرى و درمان اعتیاد، سازمان بهزیستى كشور بر آن شد تا موضع مهارتهاى زندگى مبتنى بر رویكرد اسلامى را در پیشگیرى از اعتیاد، در قالب كتابى براى استفاده همگان و به ویژه صاحبنظران برجسته علوم دینى تنظیم نماید. خدا را شاكریم كه در این مسیر، «پژوهشكده اخلاق و علوم انسانى» دار الحدیث به یارى سازمان شتافت و همكاران گرانقدر این مجموعه علمى و دینى، اثرى در خور در این زمینه فراهم ساختند كه اگر نگوییم نخستین اثر در نوع خود در كشور است، بىتردید در زمره نادر آثارى است كه فهم قرآنى و روایى را در مباحث مرتبط با پیشگیرى و درمان اعتیاد، جارى ساخته است.
وظیفه است از «پژوهشكده اخلاق و علوم انسانى» دار الحدیث و مسئولان ارجمند آن و خاصه از برادر ارجمند حجة الاسلام دكتر عباس پسندیده كه اثر ارزشمند حاضر، حاصل موشكافىها و بررسىهاى دقیق ایشان و همكارشان جناب حجةالاسلام محمدرضا كیومرثى است و همچنین از همكاران خود در «مركز توسعه پیشگیرى» سازمان به ویژه آقایان دكتر كاظم نظمده و دكتر فرید براتى سده، تقدیر و تشكّر نمایم و از خداوند علیم حكیم براى تمامى این عزیزان، توفیق و سلامت و بهروزى مسئلت كنم. امید كه این اثر، در راه سلامتى و بهروزى آحاد جامعه اسلامى، مؤثّر و مورد استفاده باشد.