رهبر بزرگوار جمهورى اسلامى ایران، آیة اللّه خامنهاى، سال 1385 هجرى شمسى را «سال پیامبر اعظم» نامید.[1] این اقدام زیباى فرهنگى كه در واقع، شكار فرصتهاست،[2] بستر بسیار مناسبى است براى آشنا كردن هر چه بیشتر جهان اسلام، بلكه همه جهانیان، با كاملترین انسان و بزرگترینِ پیامبران الهى.
بىتردید، شناخت چهره نورانى پیامبر خدا و آشنایى با سیره علمى و عملى او مىتواند زندگى مادّى و معنوى بشر را دگرگون كند و زمینه جهانى شدن ارزشهاى اسلامى را فراهم سازد. از این رو، دشمنان اسلام، پس از پیروزى انقلاب اسلامى در ایران و پیامدهاى آن در جهان كه از قدرت فرهنگى اسلام، احساس خطر كردهاند، با همه توان مىكوشند این چهره نورانى را تاریك جلوه بدهند و خدشهدار كنند. كتاب آیات شیطانى و اخیرا اهانت به پیامبر خدا در قالب كاریكاتور، نمونهاى از اقدامات آشكارِ دشمنان اسلام براى پیشگیرى از فراگیر شدن اسلام است.
براى مقابله با این توطئه و تهاجم فرهنگى حساب شده، بر همه كسانى كه توان لازم را در خود احساس مىكنند، فرض است كه از فرصت ارزنده «سال پیامبر اعظم» براى معرّفى صحیح ابعاد مختلف شخصیت پیامبر خدا، نهایتِ بهره بردارى را داشته باشند.
پژوهشكده علوم و معارف حدیث، درصدد تدوین دانشنامهاى است كه بتواند
______________________________
(1) علّت این نامگذارى، ظاهرا این باشد كه در سال 1385 ش، بر پایه تقویم هجرى قمرى، دوبار سالگرد وفات پیامبر خدا، تكرار شده است.
(2) در روایتى از امام على علیه السلام آمده: «الفرصة خُلسة؛ فرصت، شكار است» (میزان الحكمة، مَدخل «الفرصة»).